Huis verbouwen stappenplan

Stappenplan om een huis te verbouwen

Als je gaat verbouwen is het fijn om een overzicht te hebben van wat je allemaal moet regelen en waar je op moet letten. Wat moet er bijvoorbeeld gebeuren om een verbouwingsproces te starten en waar kun je het beste beginnen? We hebben het voor je op een rijtje gezet.

Inventarisatie en planning

Allereerst start je met het maken van een inventarisatie en een planning. Voordat je hiermee kunt beginnen moet je inspiratie opdoen. Woonwinkels en bouwmarkten zijn geweldige plekken om inspiratie op te doen. Als je voldoende inspiratie hebt opgedaan, kun je een plan maken en de verbouwing gaan plannen.

Vraag bij verschillende aannemers en bouwbedrijven informatie op en zoek op het internet naar reviews. Zo kun je prijzen en beoordelingen van bedrijven met elkaar vergelijken. 

huis verbouwen inspiratie

Budget

Als je voldoende informatie ingewonnen hebt, is het tijd om het budget te bepalen. Om te voorkomen dat je voor een financiële tegenvaller komt te staan, is het belangrijk om een reëel budget op te stellen. Verdiep je daarom goed in de prijzen van het materiaal en de arbeidskrachten.

Houd er rekening mee dat de daadwerkelijke prijs hoger uit kan vallen dan op de offerte vermeld staat. Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op de daadwerkelijke prijs. Bouwmaterialen kunnen bijvoorbeeld plotseling in prijs stijgen waardoor de kosten van de verbouwing meestijgen.  

Een tip om niet over je budget heen te gaan is om je administratie goed op orde te houden. Bewaar je facturen en houd inzicht in het overige budget.

Financiering

Hoe financier je een verbouwing? Er zijn verschillende manieren waarop je de verbouwing kunt financieren. Als je voldoende spaargeld hebt, kun je hier de verbouwing mee betalen. Heb je niet voldoende spaargeld om de verbouwing rond te krijgen? Dan zijn er verschillende manieren om toch aan het budget te komen.

Je kunt een persoonlijke lening afsluiten, je hypotheek verhogen of een tweede hypotheek afsluiten. Aan het afsluiten van leningen zijn wel allerlei regels verbonden.

Vind een vakman voor jouw bouwklus

Als je de financiering voor de verbouwing rond hebt, is het tijd om op zoek te gaan naar de juiste vakmensen die de verbouwing uit kunnen voeren. Vraag eens rond in jouw omgeving of er iemand is die een bouwbedrijf of aannemer aanbeveelt. Wil je ervan verzekerd zijn dat een vakman voldoet aan opleidings- en kwaliteitseisen? Kies dan voor een vakman die is aangesloten bij een brancheorganisatie.

Afspraken maken en vastleggen

Heb je de juiste arbeidskrachten gevonden? Dan is het belangrijk om afspraken te maken en deze vast te leggen. In verband met de stijgende materiaalprijzen kun je het beste een vaste prijs bepalen. Zo voorkom je dat de rekening achteraf een stuk hoger wordt dan verwacht. Lees de algemene voorwaarden goed door en controleer wat daarin staat met betrekking tot prijsstijgingen.

Bouwvergunning nodig?

Voor wat kleine aanpassingen in je huis is er vaak geen bouwvergunning nodig. Het wordt een ander verhaal als je een draagmuur wilt verwijderen. Hierdoor verandert de draagconstructie en zijn de huidige bouwtekeningen niet meer up-to-date. Vraag dus een vergunning aan bij de gemeente als je een draagmuur wilt aanpassen.

Voor een aanbouw heb je ook een vergunning nodig. Vraag deze op tijd aan. Het kan namelijk zomaar zo zijn dat het drie maanden duurt voordat je de vergunningen rond hebt.

Bouw niet zomaar iets voordat je er een vergunning voor hebt. Als de vergunning dan uiteindelijk toch niet wordt verstrekt moet je alles weer afbreken. Dat is zonde van je tijd en je geld.

huis verbouwing inspectie

Oplevering en garanties na je verbouwing

Als de verbouwing is uitgevoerd controleer je samen met de aannemer of alles naar wens is. Eventuele gebreken worden genoteerd en ondertekend in het opleveringsrapport. Controleer voordat het opleveringsrapport wordt opgesteld of alle afspraken uit het contract zijn nageleefd. Als het opleveringsrapport door beide partijen is ondertekend zal de aannemer de eventuele gebreken moeten herstellen.

Na de oplevering van de verbouwing heb je garantie op gebreken. Er is geen algemeen geldende garantietermijn. De garantietermijn die op jouw verbouwing van toepassing is, kun je vinden in het contract of in de algemene voorwaarden van het bouwbedrijf of de aannemer.